Onze nieuwe catalogus ontvangen in de brievenbus?

Vraag nu aan

Spitvorken

Filter
Van hoog naar laag sorteren

2 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst
Filter
Van hoog naar laag sorteren

2 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst

Spitvork?

Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint met het verzorgen van je eigen groene oase, de spitvork is een essentieel hulpmiddel dat je moet kennen. 

Wat is een spitvork?

Een spitvork, ook wel bekend als een tuinvork of greepvork, is een handgereedschap dat speciaal ontworpen is om de grond in de tuin te beluchten en te bewerken. Het bestaat uit een stevig handvat, meestal gemaakt van hout of kunststof, en vier scherpe tanden die naar beneden wijzen. Deze tanden zijn meestal gemaakt van gehard staal en hebben als doel de grond los te maken zonder deze volledig om te keren.

De spitvork wordt voornamelijk gebruikt voor het spitten van grote oppervlaktes zoals moestuinen, bloembedden of composthopen. Met dit gereedschap kun je gemakkelijk graszoden verwijderen, onkruid wieden en organisch materiaal vermengen met de bodem voor betere drainage en luchttoevoer. Bovendien helpt het gebruik van een spitvork bij het stimuleren van gezonde wortelgroei door compacte grond losser te maken.

Wat de spit vork echt onderscheidt van andere tuingereedschappen is zijn veelzijdigheid. Naast het spitten kan deze tool ook worden gebruikt om mulch aan te brengen, compost om te zetten of zelfs stenen uit de grond te halen. Door simpelweg kracht op het handvat uit te oefenen en lichtjes hefboomeffect toe te passen met behulp van je eigen gewicht, maakt de spitvork al snel elke taak in de tuin haalbaar.

Geschiedenis van de spitvork

De geschiedenis van de spitvork is lang en gevarieerd. Het gebruik van vorken als landbouwwerktuigen gaat terug tot het oude Egypte, waar boeren houten vorken gebruikten om de grond los te maken en gewassen te planten. In de loop der tijd werden deze vorken steeds verfijnder en efficiënter.

In Europa werd de spit vork populair in de Middeleeuwen, toen boeren begonnen met het cultiveren van grotere stukken land. Dit kan ook gebeuren met een cultivator. Deze vork had meestal drie of vier tanden en was gemaakt van ijzer voor extra duurzaamheid.

In de 18e eeuw werden er verbeteringen aangebracht aan de spitvork, zoals het toevoegen van een lange steel voor meer hefboomkracht. Hierdoor konden boeren dieper in de grond spitten zonder zichzelf uit te putten.

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten spitvorken beschikbaar, waaronder varianties met ergonomische handgrepen en roestbestendige materialen zoals roestvrij staal. Deze moderne innovaties hebben het werken met een spitvork nog gemakkelijker gemaakt.

Materialen en soorten spitvorken

Er zijn verschillende materialen waaruit een spitvork kan worden gemaakt, elk met zijn eigen kenmerken en voordelen. Een van de meest voorkomende materialen is staal, dat bekend staat om zijn duurzaamheid en sterkte. Stalen spitvorken kunnen gemakkelijk door de grond snijden zonder te buigen of te breken.

Een andere optie is een houten handvat met tanden van gehard staal. Het hout zorgt voor een comfortabele grip tijdens het werken in de tuin, terwijl het geharde staal zorgt voor stevigheid en duurzaamheid.

Naast deze klassieke materialen zijn er ook moderne varianten beschikbaar, zoals kunststof-gecoate metalen handgrepen of zelfs volledig kunststof vorkkoppen. Deze kunnen lichter in gewicht zijn en gemakkelijker schoon te maken, maar ze hebben mogelijk niet dezelfde sterkte als traditionele materialen.

Gebruik van een spitvork in de tuin

Het eerste wat je moet doen is bepalen waar je wilt gaan spitten. Kies bijvoorbeeld een stukje grond waar je nieuwe planten wilt plaatsen of waar je groenten wilt verbouwen. Zorg ervoor dat de grond vochtig genoeg is, zodat het gemakkelijker is om te spitten.

Pak vervolgens de spitvork stevig vast en steek deze in de grond, net naast elkaar liggende plantjes of gewassen die er al staan. Duw dan met beide handgrepen naar beneden terwijl je tegelijkertijd ook iets naar achteren leunt om kracht te zetten.

Wrik nu voorzichtig heen en weer om de kluiten los te maken en eventuele wortels door te snijden. Herhaal dit proces over het hele gebied dat je wilt omploegen.

Als laatste stap hoef je alleen nog maar alle losgemaakte aarde glad te strijken met behulp van een hark of schoffel. En voilà, jouw bodem is klaar voor nieuw zaad!

Onderhoud en opslag van een spitvork

Onderhoud en opslag van een spitvork is essentieel om de levensduur ervan te verlengen en ervoor te zorgen dat je er langdurig plezier van hebt. Het is belangrijk om je spitvork na gebruik goed schoon te maken. Verwijder alle aarde en vuilresten grondig met water en een borstel. Laat de vork vervolgens goed drogen voordat je hem opbergt.

Om roestvorming te voorkomen, kun je de metalen delen van de spitvork lichtjes invetten met olie of vet. Dit vormt een beschermende laag tegen vocht en corrosie. Zorg er echter wel voor dat je niet te veel olie gebruikt, anders kan dit vlekken veroorzaken op het gereedschap.

Wat betreft opslag, is het raadzaam om de spitvork neer te leggen in plaats van deze rechtop te zetten. Hiermee voorkom je dat het gewicht continu drukt op één punt, waardoor vervorming kan optreden. Als mogelijk kun je ook overwegen om een hoes of beschermhoes aan te schaffen om stof en vuil weg te houden wanneer de spitvork niet in gebruik is.

Zorg er tot slot voor dat jouw tuinhulpmiddelen altijd veilig worden bewaard, buiten bereik van kinderen of huisdieren die zich kunnen verwonden aan scherpe randen of punten.

Door regelmatig onderhoud uit te voeren en zorgvuldige opslagpraktijken toe te passen, kun je jouw spitvork in optimale conditie houden en ervoor zorgen dat deze vele jaren

Alternatieven voor een spitvork

Naast de traditionele spitvork zijn er verschillende alternatieve gereedschappen die je kunt gebruiken in de tuin. Deze alternatieven kunnen handig zijn als je geen toegang hebt tot een spitvork of als je op zoek bent naar andere opties.

Een ander alternatief is de spade, ook wel bekend als een steekschop. Dit gereedschap heeft een puntige kop waarmee je gemakkelijk door harde grond kunt snijden en steken. Het kan handig zijn bij het planten van bomen of struiken, waarbij je diepe gaten moet maken.

Voor kleinere tuinklussen kun je overwegen om gebruik te maken van een tuinkrabber of tuinschoffel. Deze gereedschappen hebben kleine koppen met scherpe randen, waardoor ze ideaal zijn voor het wieden van onkruid en het bewerken van kleine stukjes grond.

Tot slot kun je zelfs improviseren met huis-, tuin- en keukengerei zoals oude lepels, vorken of zelfs harkjes om bepaalde taken in de tuin uit te voeren. Hoewel deze niet zo effectief zullen zijn als een specifiek stuk tuingereedschap, kunnen ze in noodgevallen van pas komen. 

Naast spitvorken verkoopt Donar Groen ook een staalborstel en nagelborstel.

Een spitvork wordt vaak gebruikt voor het spitten van grote oppervlakken