Onze nieuwe catalogus ontvangen in de brievenbus?

Vraag nu aan

Schrepels

Filter
Van hoog naar laag sorteren

4 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst
Filter
Van hoog naar laag sorteren

4 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst

Schrepel

Donar groen heeft talloze gereedschappen die belangrijk zijn voor tuiniers. Deze gereedschappen spelen een belangrijke rol in het onderhouden van een gezonde tuin. De schrepel is zo’n onmisbaar product in je gereedschapskist.

Schrepels zijn handig, of je nu een hovenier bent of gewoon begint met het kweken van je eigen groenten. Schoffels komen erg overeen met dit gereedschap.

Wat is een schrepel?

Een schrepel is een handgereedschap dat is gemaakt voor het bewerken van de grond in de tuin. Het heeft meestal een lang handvat en een scherp, plat blad aan het uiteinde. Je hebt ontzettend veel verschillende vormen en maten, zodat je het juiste type kunt kiezen voor je behoeften.

Geschiedenis van de schrepels

De schrepel heeft waarschijnlijk zijn oorsprong in prehistorische tijden, toen mensen begonnen met landbouw. In die tijd moesten zij ook de grond bewerken of egaliseren. Oude beschavingen hadden nog niet alle materialen die wij tegenwoordig hebben. De schrepels uit die tijd waren vaak gemaakt van hout.

De veelzijdigheid van schrepels

Je kan meerdere kanten op met dit voorwerp. Ze kunnen worden gebruikt voor verschillende taken in de tuin, waardoor het een belangrijk hulpmiddel is voor tuiniers. Maar wat zijn nou de meest voorkomende toepassingen?

Ten eerste heeft de grond van je tuin heeft lucht en voedingstoffen nodig om plantenwortels te laten groeien. Het omspitten of losmaken van de grond in je tuin helpt bij dit proces.

Het gereedschap is effectief in het breken van aardekluiten en het maken van een zachte, goed doorlatende bodem. Scheppen kunnen je hier ook bij helpen.

Wanneer je zaden plant, is het belangrijk om de grond voor te bereiden en een zaaibed te creëren. Schrepels zijn handig. Ze worden gebruikt om de grond vlak te maken voor het zaaien. Dit zorgt ervoor dat de zaden gelijkmatig kunnen worden verdeeld.

Opmaak van je tuin

Ook is een schrepel geschikt voor het verwijderen van onkruid uit je tuin. Onkruid zorgt ervoor dat je tuin er slordig uitziet. Met de scherpe punt aan het uiteinde van het blad kun je gemakkelijk de wortel van het onkruid af snijden. Als het onkruid is verwijderd ziet je tuin er weer netjes en verzorgd uit. Het is handig om werkhandschoenen aan te trekken.

Ten slotte kan je er ook mee vormgeven. Sommige hebben een specifieke vorm, deze kunnen gebruik worden om bloemperken en randen te definiëren. Hiermee kun je je tuin een mooie uitstraling geven. Daarnaast kun je ook de planten scheiden van andere delen van de tuin.

Soorten schrepels

Je hebt een rechte deze heeft een plat blad dat recht naar beneden loopt vanaf het handvat. Deze is ideaal voor het grondig losmaken van de bodem en het verwijderen van onkruid. Het losse onkruid kan je verzamelen met de Fiskars bladhark

Daarnaast bestaan er ronde, deze hebben een halfrond blad aan het uiteinde. Dit ontwerp maakt het gemakkelijk om in krappe ruimtes te werken. Ook is het handig voor het wieden rond planten.

Ook heb je het gereedschap in een driehoekige vorm. Deze heeft een blad in de vorm van een driehoek en is ideaal voor het graven van geulen. Ook helpt het bij het planten van zaden of bollen.

Tenslotte heb je een kromme schrepel, deze heeft een licht gebogen blad. Deze werkt goed voor het vormgeven van bloemperken en het maken van scherpe randen.  

Onderhoud schrepel

Je wilt natuurlijk dat je voorwerp zo lang mogelijk meegaat. Daarom is het belangrijk dat je je gereedschap regelmatig onderhoud.

Maak het blad na gebruik schoon. Dit is belangrijk om te voorkomen dat er aarde en vocht aan blijven kleven, wat roest kan veroorzaken.

Slijp het blad om hem scherp te houden. Een scherp blad werkt beter en snijdt gemakkelijker door de grond en onkruid.

Tenslotte is het belangrijk om je gereedschap droog te bewaren zodat het niet gaat roesten.

 

Schrepels