Onze nieuwe catalogus ontvangen in de brievenbus?

Vraag nu aan

In verband met leuke familieomstandigheden zijn wij op 31 mei gesloten vanaf 14:00

Boomband

Filter
Van hoog naar laag sorteren

9 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst
Filter
Van hoog naar laag sorteren

9 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst

Boomband

Boombanden zijn belangrijke hulpmiddelen bij het zorgen voor gezonde bomen in tuinen, parken en bosgebieden. De band kan helpen wanneer je een jonge boom plant die extra ondersteuning nodig heeft. Daarnaast heeft het ook nut bij volwassen bomen die je wilt beschermen tegen harde wind. Ze spelen een belangrijke rol bij het waarborgen van de stabiliteit en groei van de boom.

Wat is een boomband?

Boombanden zijn stevige banden die rondom de stam van een boom worden bevestigd om ondersteuning te bieden. De banden zijn ontworpen om de boom op zijn plaats te houden, vooral tijdens zijn groeiperiode. Een boom band wordt vaak gebruikt bij het planten van jonge bomen. Dit om te voorkomen dat ze door harde wind of stormen worden omgeblazen.

Materiaal boom band

De banden worden meestal gemaakt uit duurzame materialen die zowel flexibel als sterk zijn. Een veelgebruikt materiaal voor boombanden is gerecycled rubber. Dit rubber wordt gewonnen uit hergebruikte autobanden. Dit zorgt voor vermindering van afval, maar het zorgt ook voor een duurzaam product.

Het rubber is elastisch genoeg om de natuurlijke beweging van de boom toe te staan terwijl deze groeit. Tegelijkertijd is het ook stevig genoeg om voldoende ondersteuning te bieden.

Een andere optie is geweven textiel, zoals nylon of polyester. Deze materialen zijn bestand tegen weersinvloeden en hebben een hoge treksterkte. Dit is belangrijk voor het handhaven van de stabiliteit van jonge bomen. Bovendien zijn textielmaterialen vaak behandeld met Uv-bestendige coatings om hun levensduur te verlengen, zelfs bij langdurige blootstelling aan zonlicht.

Correcte bevestiging boom band

Het correct bevestigen van de band is van groot belang om de beoogde voordelen te behalen en schade aan de boom te voorkomen. Welke stappen moet je volgen bij het bevestigen van boombanden? Gri sport werklaarzen zijn goede schoenen voor buitenwerk.  

Kies de juiste boomband

Selecteer een band die geschikt is voor het formaat en de behoeften van de boom. Voor jonge bomen zijn bredere en verstelbare boombanden vaak ideaal. Terwijl volwassen bomen mogelijke behoefte hebben aan stevigere en duurzame varianten.

Hoogte boom band

Plaats de boomband ongeveer halverwege de hoogte van de stam. Zorg ervoor dat de band stevig genoeg is om ondersteuning te bieden. Bevestig hem niet te strak dat het de groei van de boom belemmert.

Bevestig de boomband correct

Wikkel de boomband rond de stam en bevestig deze stevig, maar niet te strak. Het is belangrijk om voldoende speling te laten zodat de boom kan blijven groeien zonder belemmering. Controleer regelmatig of de boomband nog stevig zit, vooral tijdens de groeiperiode.

Voorkom schade boombanden

Zorg ervoor dat de boomband niet in de schors van de boom snijdt, wat schuren en schade kan veroorzaken. Als de band beschadigt dan zal die ook eerder kapotgaan. Dit is zonde van de investering. Gebruik indien nodig beschermende materialen tussen de boomband en de stam.

Boom band verwijderen

Boombanden zijn bedoeld als tijdelijke ondersteuning. Verwijder de boomband zodra de boom sterk genoeg is om zelfstandig te groeien. Het niet op tijd verwijderen van de band kan de groei belemmeren en zelfs permanente schade veroorzaken.

Meer dan een boom band

Donar Groen is een specialist in handgereedschap en persoonlijke beschermingsmiddelen. In de webshop wordt er een breed assortiment aan producten en merken verkocht. Denk hierbij aan producten zoals een graskantsnijder of een snoeizaag.  Ook verkopen ze producten van het merk Altrad-Fort.

 

Een boomband zorgt ervoor dat een boom stevig blijft staan