Onze nieuwe catalogus ontvangen in de brievenbus?

Vraag nu aan

Hooiharken

Filter
Van hoog naar laag sorteren

5 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst
Filter
Van hoog naar laag sorteren

5 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst

Hooihark: efficiënt gras harken

Het oogsten van hooien is een belangrijk onderdeel van veeteelt en landbouwactiviteiten. De hooihark is een veelgebruikt en handig hulpmiddel bij het oogsten van hooi. Deze hark wordt ook wel gras hark of grashark genoemd.

Maar waarom zijn deze voorwerpen nou zo belangrijk voor een succesvolle hooioogst? En wat zijn de kwaliteiten. Donar Groen heeft ook een breed assortiment aan andere harken.

Wat is een hooihark?

Een hooi hark is een gereedschap voor op het land dat wordt gebruikt om hooi, gras en andere gewassen te verzamelen en te verspreiden. Het is ontworpen met tanden of vorken die aan een lange steel zijn bevestigd.

De tanden van de hark kunnen op verschillende manieren worden gerangschikt. Bij elke soort gebruik is er andere manier van de tanden. De grashark en fiskars bladhark hebben bijvoorbeeld een hele ander soort tand.

Het belangrijkste doel van de grashark is om het gras of hooi gemakkelijk te harken en te verspreiden. Wanneer het hooi of gras gelijkmatig verdeeld wordt kan het goed drogen. Gedroogd gras kan makkelijker verzameld worden voor opslag.

Enkele grashark

Er zijn veel verschillende soorten hooiharken op de markt, elk met hun eigen eigenschappen en werkingen. De meest voorkomende soorten hooiharken zijn:

Je hebt de enkele hark dit is de meest simpele type grashark. Deze bestaat uit enkele rij tanden die aan een stok zijn bevestigd. Je kan er een bodem mee los maken, onkruid verwijderen en de grond egaal maken. Deze enkele hark is goed voor kleinere oppervlakken zoals de tuin.

Dubbele hooihark

Ook heb je de dubbele hark, deze heeft twee parallelle rijen tanden en kan meer gras in één keer harken. Ook kan je met één zijde van de hooihark de diepere bewerkingen uitvoeren. Denk hierbij aan het omgooien van de bodem voor het planten van gewassen.

Met de andere kant van de dubbele hark kan je de fijnere taken uitvoeren. Dit zijn taken zoals het creëren van zaaibedden of het weghalen van onkruid tussen gewassen.

Dit komt goed van pas als je geen schoffels hebt om het onkruid mee te verwijderen. Deze hark kan gebruikt worden voor middelgrote velden.

Daarnaast heb je een vierwielige hark, deze is groter en heeft vier wielen voor de stabiliteit. Deze hark is gemaakt om zo snel mogelijk te harken en keren van gewasresten, zoals gras of hooi. Dit is een automatische grashark net zoals de schuddende hark.

De schuddende hark heeft verstelbare tanden die kunnen worden aangepast om het gras te verspreiden. Dit helpt ook mee aan het drogen van het hooi.

Hoezo de grashark gebruiken?

Ten eerste gaat het drogen van het hooi een stuk sneller. Doordat het gras gelijkmatig wordt verdeeld met de hooihark, droogt het ook sneller. Ook behoudt het daardoor beter zijn kwaliteit. Dit is dus een belangrijk onderdeel om hooi van goede kwaliteit te produceren.

Droog gras is heel belangrijk. Gras wat te lang nat blijft, kan schimmels gaan ontwikkelen.  Schimmels in het gras tasten de kwaliteit van het hooi aan. Wanneer je het hooi harkt met een grashark wordt het overtollige vocht bijna volledig verwijdert.

Een goed geharkt veld maakt het oogstproces makkelijker. Het hooi kan met de hand opgepakt worden en in de Fort kruiwagen weggebracht worden. Bij grotere velden zal dit gebeuren met een hooimachine.

Gras dat op een consistente en efficiënte manier wordt geharkt, is makkelijker op te slaan in bijvoorbeeld hooibalen. Het is belangrijk dat het hooi wordt opgeslagen want dan wordt het beschermt tegen weersinvloeden.

 

Hooihark, grashark